Stressveiledning med Ingvild Jebsen

Stressveiledning

Stress blir ofte forvekslet med travelhet eller sykdom. Stress er imidlertid ikke en sykdom i seg selv, men stresset kan bidra til å utløse ulike sykdommer. Det er viktig å skille mellom to typer stress: den kortvarige, som er normal og nyttig, og den langvarige, som er skadelig for helsen.

Å stresse er ikke farlig

Stress booster hele vår fysiologiske beredskap, og hjelper oss til å prestere bedre.

Å ha mange baller i luften samtidig. Å strekke seg i alle retninger eller å løpe om kapp med klokken for levering. Alt dette er helt greit!

Det som ikke er greit er å gjøre det hele tiden. Når du ikke aner hvordan du skal finne ro og avkobling, da kjører du kanskje med full gass og brekket på samtidig. Stopper du opp og kjenner etter, er det et eller annet sted inni deg som roper stopp.

Å koble av handler ikke om å gå på fylla eller å løpe enda lenger lørdag ettermiddag. Det handler om hvordan du kan greie å få din egen hjernefrekvens i en rytme som gjør at både fysiologien din og hjernen din kan hente seg inn.

Stopp opp – ta grep!

Når det meste du gjør går på autopilot er det tid for å stoppe opp. Og det er akkurat det jeg hjelper deg til; å stoppe opp og finne gode løsninger for å leve mer i harmoni med tiden. Å endre tankesett, holdninger eller andre vaner tar tid. Derfor anbefaler jeg følgende oppsett:

Vårt første møte vil vare ca 2 timer. Deretter anbefales ytterligere 10 møter á 1 time.

Møtene fordeles over tid slik at prosessen totalt tar ca 3 måneder.

Tips!

Stresstriggere kan styres

Det er summen av ting som skaper stress. En av de største triggerne innen arbeidslivet er avbrytelser.

Avbrytelser skjer på mange nivåer, men særlig mobiltelefon, sosiale medier og epost, bidrar til en kontinuerlig strøm av oppmerksomhetskrevende informasjon.

Kjenner du at det er på tide å finne gode og varige strategier for å ha større kontroll med forstyrrelsene?

Tips!

Gode søvnrutiner

Søvn er utrolig viktig for konsentrasjon og generelt velvære. Tretthet kan indusere økt stress samtidig som de mentale kreftene reduseres.

Sørg for et fast rituale før du legger deg om kvelden, slik at hjernen kan stille seg inn på leggetid.

Sørg for et rent og luftig soverom, og la treningsøkten være unnagjort minst 3 timer før du legger deg. Unngå sen kveldsjobbing og unngå store måltider om kvelden. Alkohol forstyrrer søvnen din.

Varm melk virker søvndyssende. La være å ligge i sengen og vri deg. Sengen skal være et sted du har lyst til å gå til, ikke et sted for tanker og frustrasjoner. Sengen er til for søvn og sex.